fbpx

Ce este acela un superaliment?

Tehnic vorbind nu există superalimente. Acesta e o formă de marketing – modalitatea prin care marile companii încearcă să ne influențeze să mâncăm mai multe fructe și legume.

Această etichetă este pusă tuturor alimentelor care sunt bogate în nutrienți și au beneficii sănătoase asupra organismului nostru.

Am făcut o listă de 8 alimente pe care le consider extrem de benefice pentru organismul nostru și vreau să o împărtășesc și cu tine.

Haide să vedem care sunt acestea și de ce sunt atât de benefice:

  1. Kale

Hype-ul pentru acest aliment a început acum mulți ani și nu pare să înceteze acum și din motive întemeiate. Pentru început, 70 g de kale ne oferă:

  • Vitamina K: 684% din valoarea zilnică recomandată (VZ)
  • Vitamina A: 206% VZ
  • Vitamina C: 134% VZ
  • Vitamina B6: 9% VZ
  • Cupru: 10% VZ
  • Potasiu: 9% VZ
  • Mangan: 26% VZ
  • Calciu: 9% VZ

În ceea ce privește beneficiile de sănătate, kale ne ajută să reducem colesterolul, care previne bolile de inimă. De asemenea, e bogată în luteină si zeaxantină, care sunt esențiale dacă vrem să avem ochi sănătoși.

Kale te poate ajuta de asemenea să slăbești. Datorită caloriilor puține și conținutului mare de apă, kale are o densitate energetică slabă. 

Dar adevărata super-putere a kale este faptul că are compuși care luptă împotriva cancerului. Unul dintre aceștia este sulforafan, care s-a demonstrat că luptă împotriva celulelor canceroase.

2. Spanacul

Spanacul e dens nutritiv, bogat în antioxidanți și extrem de versatil în ceea ce privește modalitățile prin care îl poți adăuga în dieta ta, deoarece, spre deosebire de alte verdețuri, acesta își păstrează nutrienții atât în stare crudă, cât și dacă este gătit.

În ceea ce privește nutrienții, acesta conține:

  • Vitamina A
  • Vitamina B6
  • Vitamina K
  • Vitamina E
  • Acid Folic 
  • Fier
  • Calciu
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Mangan
  • Cupru

Precum kale și spanacul este bogat în luteină si zeaxantină, esențiali pentru a proteja ochii de efectele dăunătoare ale soarelui.

Un alt beneficiu este faptul că acesta conține o cantitate mare de nitrați care ajută la moderarea tensiunii arteriale, care reduce riscul de a avea afecțiuni ale inimii.

Așa că data viitoare când îți faci o salată, adaugă și frunze de spanac.

3. Fructele de pădure

Pline de antioxidanți și slabe în zahăr, unele persoane consideră fructele de pădure cea mai sănătoasă sursă de hrană din lume!

Afinele, căpșunile, zmeura, murele și măceșele – toate sunt eficente în prevenirea riscului de a avea boli cardiovasculare. În ceea ce privește cantitatea mare de antioxidanți, fructele de pădure luptă împotriva cancerului de esofag, colon, bucal și de sân.

Dacă mănânci fructe de pădure îi faci bine și pielii! Acestea conțin acid elagic care protejează pielea de razele soarelui. Și dacă vrem să mâncăm mai multe fructe de pădure, le putem consuma crude, în smoothie-uri, ca topping pe terciul de ovăz, sau într-un bol, amestecate cu alte fructe.

4. Ouăle

Poate pare ciudat să vezi ouăle pe o listă de superalimente din moment ce sunt cel mai debătut aliment din ultimii 40 ani. Se pare că oule nu sunt băieții cei răi în cazul acesta, precum se credea mai demult.

Acestea sunt pline de vitamine și minerale esențiale și nutrienți mai puțin cunoscuți precum colina. Aceasta conține complexul de vitamina B și este o componentă esențială pentru sănătatea creierului. 1 ou mare conține aproximativ 113 mg de colină.

Dacă vrei să slăbești, consumul de ouă la micul dejun te poate ajuta să îți atingi obiectivul. Oule sunt cunoscute pentru faptul că au un index de sațietate ridicat, motiv pentru care ne vor ține de foame până la prânz.

Un alt plus al acestora este faptul că sunt ieftine și ne oferă o grămadă de posibilități prin care putem să le gătim. 

5. Usturoiul

Usturoiul e unul dintre acele alimente pe care de îndată ce îi spui numele, îi poți simți instant mirosul și gustul. Acesta este folosit în bucătăria culinară a întregii lumi de secole, pentru gustul distinct, dar este folosit de asemenea și în scopuri medicinale.

De exemplu, este demonstrat faptul că usturoiul poate combate o răceală comună. Cum? Aparent usturoiul îmbunătățește sistemul imunitar. Acesta conține, de asemenea, antioxidanți care sunt considerați vitali în lupta împotriva Alzheimerului și demenției.

Cantități mai mari de usturoiu cresc enzimele antioxidante și reduc stresul oxidativ pentru cei care au tensiunea arterială crescută.

Așa că, data viitoare când adaugi usturoi în mâncare, adaugi de asemenea beneficii medicale, confirmate de știință.

6. Avocado

Deși e considerat adesea ca fiind o legumă, avocado este defapt un fruct pe care nu ai cum să nu îl iubești. Până la urmă, e alternativa sănătoasă a naturii pentru unt. 

Dar pe lângă faptul că e delicios, ce îl face un superaliment? Acesta e plin de vitamine, nutrienți, fibre și grăsimi sănătoase. De asemenea, acesta este bogat în acid oleic care este demonstrat că reduce inflamațiile din corp.

Dacă mănânci avocado îți reduci riscul de a avea boli la inimă, diabet, sindrom metabolic și anumite tipuri de cancer. 

În plus, e ușor să îți iei beneficiile din avocado deoarece e foarte simplu de consumat. Mănâncă legume proaspete cu guacamole sau adaugă avocado în sandwichul sau salata preferată și bucură-te de un preparat pe cinste!

7. Ciocolata neagră

Stai, ce? Ciocolata e un superaliment?

Spre deosebire de frații lor dulci: ciocolata cu lapte și ciocolata albă, ciocolata neagră e plină de nutrienți.

Pentru început, 100 g ciocolată neagră de calitate, care conține 70% cacao sau mai mult, ne oferă:

  • 98% valoarea zilnică recomandată de mangan 
  • 89% VZ de cupru
  • 67% VZ de fier
  • 58% VZ de magneziu
  • 11 grame de fibre

Ciocolata are de asemenea un profil impresionant de grăsimi, conținând grăsimi saturate, monosaturate și polisaturate. 

Aceasta conține antioxidanți precum flavanoli care previn cancerul, îmbunătățesc sănătatea inimii și te ajută să pierzi în greutate.

Ciocolata neagră ajută la sănătatea creierului! Un studiu arată că o porție mică consumată în fiecare zi de ciocolată neagră care conține 70% sau mai multă cacao poate îmbunătăți cunoașterea, memoria și te poate aduce într-o stare de spirit mai bună.

Cu toate acestea, deși are multe beneficii sănătoase, nu putem să mâncăm câtă ciocolată negră vrem. Aceasta este de asemenea foarte dens calorică (100 g conțin 600 calorii) și în unele cazuri, conține o cantitate mare de zahăr.

Așa că, e bine să o consumăm moderat.

8. Cartofii dulci

Pentru început, cartofii dulci împreună cu alte rădăcinoase, sunt bogați în nutrienți care au fost parte din dieta strămoșilor noștri de sute de ani, oferindu-le sațietate și putere să treacă peste iernile grele și verile secetoase.

Deși au un gust dulce, aceștia sunt slabi în zaharuri. Aceștia te pot ajuta să îți reglezi nivelul zahărului în sânge și te ajută la diabetul de tip 2.

Conținând fibre solubile și insolubile, aceștia ne mențin sănătatea intestinelor. E de asemenea de menționat faptul că aceștia pot ajuta în prevenirea cancerului de colon. 

Poți de asemenea să îi adaugi foarte ușor în dieta ta: îi poți mânca copți la cuptor, piure, sub formă de chipsuri (tot la cuptor) sau poți să fii creativă și să încerci preparate precum gnocchi din cartofi dulci.

Asigură-te că integrezi în fiecare zi măcar unul din alimente în dieta ta.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About