fbpx

Gândește-te la un moment în care ai fost stresată. Poate fi vorba despre orice: un interviu de muncă, prima dată când ai fost la sală, vorbitul în fața unei audiențe mari, grija pentru o persoană apropiată care avea un moment mai prost, o situație financiară, sau ceva complet diferit.

Ai experimentat unul din următoarele simptome?

  • Insomnii
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Mâncatul emoțional
  • Epuizare fizică
  • Dureri de cap sau migrene
  • Mușchi tensionați
  • Stomac deranjat
  • Durere în piept

Șansele sunt să fi simțit efectele stresului sau ale anxietății la un nivel mai profund decât cel al minții. Acest lucru se datorează conexiunii dintre minte și corp.

Conectează-ți mintea cu trupul și vei observa cum se va îmbunătăți fiecare aspect al vieții tale.

Cum sunt conectate mintea și corpul nostru

Știi senzația de fluturi în stomac atunci când ai emoții? Acesta e cel mai bun exemplu prin care poți să îți dai seama că cele două nu sunt deloc părți separate din corp, ci au o conexiue strânsă.

Cu siguranță ai simțit-o măcar o dată.

Dar transpirația, nodul în gât, sau bătaia puternică a inimii atunci când ești anxioasă? Pe acestea le-ai simțit? Ele sunt o altă dovadă a conexiunii dintre minte și corp.

Conexiunea dintre minte și corp este felul în care starea emoțională (gândurile, emoțiile și credințele tale) afectează în mod pozitiv sau negativ funcționarea organismului. Pe scurt, mintea influențează sănătatea corpului și invers.

Știu, până acum am menționat doar sentimente negative precum stresul sau anxietatea. Vestea bună e că conexiunea dintre minte și trup funcționează și în mod pozitiv.

Este adevărat! Mișcarea îți face corpul să se simtă bine. Creierul eliberează endorfine în momentul în care facem sport – chimicale care declanșează sentimente pozitive în corp.

Când am sesiuni de BOOST cu cliente cărora le e greu să își formeze un mindset pozitiv, le încurajez să își pună corpul în mișcare, iar acesta le va ajuta să gândească pozitiv. Din fericire, pentru majoritatea persoanelor, fitness-ul este o adevărată minune.

Practici pentru trup și suflet

Exercițiie care implică mintea și corpul sunt o combinație de respirație controlată, focus mental și mișcarea corpului. Uite câteva exemple:

  • Yoga
  • Pilates
  • Tai Chi
  • Qigong
  • Meditație

Modalități prin care poți introduce aceste practici în timpul antrenamentului tău

  1. Inspiră-Expiră

Să te concentrezi pe respirație atunci când exersezi poate suna foarte elementar, dar este o practică foarte bună prin care poți să practici respirația profundă. Atunci când respiri profund, îți scazi tensiunea arterială și îți crești nivelul de relaxare.

Am făcut o grămadă de greșeli în fitness la început, dar de respirația corectă nu mi-am dat seama decât atunci când am început să ridic greutăți. Există o modalitate prin care poți să respiri corect, astfel încât să nu vezi stele verzi atunci când ai terminat un antrenament solicitant cu greutăți. Pe lângă asta, după cum am menționat mai sus, respirația executată corect ne oferă relaxare.

Când practici antrenamente de forță este necesar să expiri la efort. Mai simplu, expiră atunci când îți e greu:

  • Inspiră înainte de mișcare.
  • Expiră când ridici greutatea.
  • Inspiră când readuci greutatea la poziția inițială.

Majoritatea problemelor pleacă din interior.

2. Calmează-Relaxează

Dacă incluzi un moment de relaxare după antrenament vei reuși să îți scazi bătăile inimii și respirația în mod gradual. Ia această practică drept o modalitatea foarte bună de a-ți calma și mintea.

Include o meditație în timp ce practici exercițiile de stretching după antrenament și vei observa cum reușești să îți calmezi mintea, în timp ce corpul revine încet la starea normală, de dinainte de antrenament.

Dacă nu ești încă sigură că meditația e pentru tine, crează-ți un playlist cu muzică relaxantă la care să îi dai play atunci când îți începi stetching-ul. Am experimentat pe pielea mea efectele pozitive ale meditației, motiv pentru care am și inclus această practică în platforma Online Gym.

3. Vizualizează-Exersează

Ai auzit vreodată zicala: “Dacă poți visa, atunci poți face?” În acest fel mă gândesc la vizualizare. E o modalitate prin care poți să îți folosești imaginația pentru a-ți influența mintea, folosindu-te de senzațiile din corp. Studiile arată o corelație mare între vizualizare și performanță.

Uite un exemplu prin care poți să o folosești. Să spunem că mâine urmează să alergi primul tău maraton de 6km.

Închide ochii și oferă-i corpului șansa să se relaxeze… inspiră și expiră de 3 ori – inspiră pe nas și expiră pe gură.

Acum, imaginează-ți că te trezești dintr-un somn odihnitor. Soarele își face apariția pe fereastră și îi simți căldura cum îți învăluie întreg corpul. Clipești, te întinzi și te îndrepți spre dulap de unde scoți echipamentul în care te simți cel mai bine. Îți continui dimineața așa cum ai face-o în mod normal, iar apoi îți iei adidașii de alergat și pleci spre maraton.

Când ajungi acolo vezi semnul mare de START care te întâmpină la intrare. Aștepți la rând pentru înscriere în timp ce privești alte persoane cum se încălzesc pentru cursă. Primești numărul de concurs și ți-l lipești pe spate. Îți începi propria rutină de încălzire și te pregătești să începi.

3-2-1 SRART… Începi cursa și simți cum aerul rece te înconjoară și îți dă mai multă concentrare. Pe parcursul cursei, te concentrezi pe propria respirație, pe senzațiile care apar în corpul tău, pe copacii din jur, pe iarbă și nu pe cursa în sine: cât mai ai de alergat. Observi cum îți apare un zâmbet larg pe față pe măsură ce semnul de SFÂRȘIT se apropie tot mai mult de tine. Ești fericită, ai reușit. Tragi tare pe ultima sută de metri și treci linia de final.

Primești o diplomă și o medalie pe care le păstrezi la loc de cinste – e primul maraton la care ai participat.

Acesta e doar un exemplu, vizualizarea e extrem de personală și diferă de la persoană la persoană, dar poate fi folosită pentru orice vrei să obții în viața ta.

Mintea și trupul nostru funcționează în tandem. Putem să ne îmbunătățim una din ele, iar cealaltă va simți beneficiile imediat. De aceea este extrem de important să ne asigurăm că avem grijă de amândouă! Exercițiile și practicile care aliniază trupul și mintea sunt extrem de benefice pentru claritatea mentală, videcarea și sănătatea noastră.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About