Fructele ne oferă beneficii sănătoase, dar știi care sunt cele mai potrivite pentru a slăbi și care din ele încetinesc acest proces?
Din moment ce fructele provin din natură, avem tendința să credem că toate sunt potrivite pentru noi.
Toate fructele sunt sănătoase deoarece ne oferă o varietate largă de nutrienți. Unele sunf bogate în fibre și alte vitamine și minerale esențiale, pe când altele ne hidratează într-o zi călduroasă de vară. Există și fructe care ne ajută să prevenim boli precum cancerul.
Dar să gândim că toate sunt în egală măsură bune pentru noi e ca și când am compara merele cu portocalele.
Defapt, chiar asta urmează să fac în acest articol. Voi compara merele cu portocalele, pepenele roșu, căpșunile și multe altele. Motivul e simplu: deși toate fructele ne oferă beneficii sănătoase, ce fructe e bine să consumi depinde de ce obiective ai.
Dar nu te speria, acesta nu e un articol care să-ți spună că nu trebuie să mănânci fructe dacă vrei să slăbești. Cu siguranță te poți bucura de o varietate largă de fructe proaspete în timp ce slăbești și te simți bine. Ai nevoie doar de câteva sfaturi pentru a face alegeri mai educate.
Acum, haide să vedem care e treaba cu acele mere și portocale.
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că toate fructele conțin un zahar simplu numit fructoză.
Stai, ce? Credeam că trebuie să evităm zaharurile simple!
Ei bine, da, ele trebuie evitate, dar secretul stă în ce fel de zaharuri simple consumăm. Zaharurile simple procesate sunt găsite adesea în îndulcitorii artificiali. Acestea conțin fructoză artificială care crește glicemia, împreună cu alte efecte nesănătoase pentru organismul nostru.
Cu toate acestea, cazul fructelor e puțin diferit. Acestea ne oferă nutrienți, iar fructoza din ele acționează asupra organismului nostru în mod natural. Nivelul de fructoză variază de la fruct la fruct, secretul slăbitului stând în alegera fructelor care conțin zaharuri în cantități mai mici.
Ce le face pe unele fructe să fie mai sănătoase și pe altele mai puțin sănătoase?
Acum știm că fructele ne oferă fructoză, vitamine, minerale și fibre. Urmează să vedem care dintre acestea sunt potrivite pentru tine dacă vrei să slăbești.
5 fructe slabe în zaharuri simple:
- Fructele de pădure
Acestea sunt desemnate campioane datorită conținutului scăzut de zaharuri, gust delicios și cantitatea mare de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
De exemplu, 120g zmeură conține 8g de fibre și doar 5g de zaharuri. Afinele sunt în eglă măsură slabe în zaharuri și sunt pliiine de antioxidanți. Studiile arată că ambele fructe ajută în combaterea diabetului, bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Căpșunile și murele sunt o sursă bogată de vitamina C. 140g mure îți oferă 50% din necesarul zilnic de vitamina C.
Dacă aș fi nevoită să declar orice fruct drept cel mai sănătos dintre toate, cu siguranță aș alege fructele de pădure drept câștigătoare.
2. Avocado
Da! Avocado este un fruct și nu, guacamole nu se pune drept salată de fructe. (Crede-mă, am căutat). :))
Avocado este un fruct extrem de benefic deoarece nu conține zaharuri și deși este bogat în grăsimi, îl recomand chiar și atunci când vrei să slăbești deoarece grăsimile conținute sunt monosaturate – foarte bune pentru sănătatea ta.
Cu toate acestea, avocado e dens caloric, așa că taie-l în jumătate și păstrează restul pentru mâine.
3. Grapefruit
Perfect pentru micul dejun, grapefruitul este foarte bun deoarece e slab în zaharuri și calorii și bogat în nutrienți.
Acesta îți crește metabolismul, care te ajută la slăbit, încetinește îmbătrânirea, ajută la prevenirea pietrelor la rinichi, crește imunitatea și scade inflamațiile.
4. Lămâia și limeul
Nu, nu mă aștept să iei o mușcătură dintr-o lămâie sau un lime.
Ambele conțin mai puțin de 2g zaharuri și sunt bogate în vitamina C. Ajută la sănătatea inimii, sunt foarte bune pentru piele și ajută la detoxifierea organismului.
Adaugă bucăți de lămâie peste orice sursă de proteină (pește, pui, tofu, etc) sau adaugă sucul în salate și în paharul cu apă)
5. Kiwi
Acest fruct mic și pufos este slab atât în zaharuri, cât și în calorii, cu doar 7g zaharuri și aproximativ, 42kcal / un kiwi mediu.
Conține și el o cantitate mare de vitamina C și este demostrat că ajută la calitatea somnului, alcalinizarea corpului și îmbunătățirea imunității.
Alte 5 fructe, slabe în zaharuri, demne de menționat:
- Merișoarele (5g zaharuri / 120g)
- Pepenele galben (8g zaharuri / o felie mare)
- Mandarinele (9g zaharuri / o mandarină medie)
- Mere Granny Smith (9g zaharuri / un măr mediu)
- Portocalele (10g zaharuri / o portocală medie)
5 fructe bogate în zaharuri simple:
Deși acestea conțin mai multe zaharuri, doar pentru că se regăsesc pe această listă nu înseamnă că trebuie să le elimini complet din dieta ta, deoarece au multe de oferit când vine vorba de nutriție. Sunt pur și simplu fructele la care trebuie să ai grijă când vine vorba de cantitatea consumată, dacă scopul tău e să slăbești.
- Ananasul
Un ananas întreg are aproximativ 89g zaharuri! Dacă vrei să te bucuri de acest fruct delicios, alege să-l mănânci în cantități moderate. O singură felie poate să conțină 16g zahăr.
2. Mango
Da, știu, e delicios. De asemenea conține un nivel mare de fibre, vitamine și diferite beneficii sănătoase. Te ajută să-ți crești imunitatea, ajută să-ți menții sănătatea inimii și să reduci colesterolul.
Cu toate acestea, un mango conține 45g de zaharuri. Deci, indiferent cât de bun e la gust, nu e cea mai fericită alegere dacă vrei să slăbești.
3. Strugurii
150g struguri conține 23g zaharuri. Deși nu pare prea mult, întreabă-te următorul lucru: Când a fost ultima oară când ai mâncat doar 150g struguri?
Aceștia sunt unul dintre cele mai comune fructe din care poți să mănânci prea mult, deoarece e atât de simplu să iei o boabă mică și să o bagi în gură. Și uite așa, dintr-o dată, 23g se dublează sau se triplează.
Așa că, dacă vrei să te bucuri de gustul acestora fără să iei în greutate, cântărește 150g și pune restul la frigider.
4. Pepene verde
Ah, pepenele verde, legendarul fruct al verii! Cine poate să-i reziste?
Ei bine, dacă scopul tău e să pierzi în greutate, ar fi mai bine să îi reziști pe cât posibil. O felie medie de pepene verde conține 17g zaharuri. Și vorbind din experiența personală, pot să-ți spun că e foarte greu să mănânci o singură felie odată ce ai un pepene în fața ta.
Cu toate acestea, pepenele verde are o grămadă de beneficii. E plin de electroliți naturali care te ajută să te hidratezi și îți menține rinichii sănătoși.
5. Bananele
O să fiu prima care recunoaște că îmi plac bananele. Îmi place să le mănânc cu terci de ovăz și sunt delicioase în smoothie-uri.
Bananele sunt foarte sănătoase, fiind pline cu vitamina C, potasiu și sunt foarte bune pentru mușchi. De asemenea, conțin mangan care e foarte benefic pentru piele.
Din păcate, conțin 15-16g zaharuri / o banană medie, iar acel număr devine din ce în ce mai mare pe măsură ce banana devine mai coaptă.
Adaugă jumătate de banană în preparatele tale, dar nu mai mult dacă dorești să devii mai slabă.
Mănâncă din toate, dar cu echilibru.
Alte 5 fructe bogate în zaharuri:
- Cireșele (18g zaharuri / 140 g)
- Merele roșii (16g zaharuri / un măr mediu)
- Papaya (18-20g zaharuri / un papaya mediu)
- Pere (17g zaharuri / o pară medie)
- Smochine (10g zaharuri / o smochină medie)
Despre fructele uscate
Acestea sunt o gustare des aleasă de majoritatea persoanelor. Le poți găsi la vrac, în toate supermarketurile mari, în majoritatea mixurilor de alune și e foarte gustos să gătești cu ele.
Ele conțin și multe beneficii, precum cantitatea mare de fibre. Stafidele, prunele uscate și smochinele deshidratate sunt foarte bune dacă ai probleme cu digestia.
Din păcate, majoritatea fructelor uscate vin la pachet cu o cantitate foarte ridicată de zaharuri și sunt foarte dense în calorii. Doar 30g de fructe uscate precum smochinele au 120kcal și 16g zaharuri.
Deci, fructele sănătoase = fructele care sunt bune pentru obiectivele tale
Există fructe nesănătoase? Nu! Adevărul e că fructele sunt ca orice alt tip de mâncare pe care îl consumăm – e bine să le găsim pe acelea care sunt cele mai bune pentru noi.
Când vine vorba despre consumul de fructe, secretul stă în moderație. Nu elimina complet fructele cu un conținut ridicat de zaharuri, ci porționează-le corect.
Acestea fiind spuse, când te consumi fructe proaspete, în comparație cu înghețată sau prăjituri, îi oferi corpului tău un nivel ridicat de fibre, vitamine și minerale. Deci, dacă e să alegi între un fruct cu un conținut ridicat de zaharuri și o prăjitură cu unul mai scăzut, alege fructele, întotdeauna.
Desigur, nu spun să nu te bucuri de înghețata preferată din când în când, dar… e bine să alegem conștient atunci când avem ocazia.