fbpx

Exista cu adevarat o corelatie intre stres si luarea in greutate?

Ei bine haide sa vedem…

O cercetare a specialistilor de la Universitatea de Medicina din Ohio atrage atentia asupra faptului ca un organism stresat isi da peste cap metabolismul care, pur si simplu, devine mai lenes cand mancam compulsiv alimente grase.

Participantele la studiu care au consumat aproape 1000 de calorii la o masa, din care 60 de grame de grasime, au ars mai putine calorii atunci cand s-au confruntat cu o situatie stresanta in ziua care a precedat masa copioasa.

Cum ne ingrasa stresul?

Organismul a retinut 100 de calorii care, la prima vedere, nu par multe. Dar daca situatiile stresante sunt urmate frecvent de mese care abunda in grasime, atunci riscul de ingrasare creste.

Solutii exista: de la tehnici de relaxare, la miscare facuta regulat, la o dieta care sa nu contina mai mult de 30 la suta grasimi sanatoase din seminte, peste, avocado si uleiuri presate la rece, pana la masaje si drumetii in natura.

Stresul ingrasa prin sporirea secretiei de cortizol

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca un organism stresat produce cantitati anormale de cortizol, un hormon care favorizeaza acumularea de grasime in zona abdomenului, una dintre cele mai periculoase situatii.

Grasimea abdominala este cunoscuta sub denumirea de grasime viscerala, care este extrem de nesanatoasa, dar si foarte greu de eliminat.

Grasimile de la nivelul abdomenului declanseaza procesul inflamator, care creste riscul de diabet sau de boli de inima.

Stresul ingrasa prin secretia de adrenalina in exces

Atunci cand identifica un pericol, care in aceasta situatie este stresul, creierul detecteaza amenintarea si stimuleaza eliberarea unor substante hormonale care, in prezenta unui pericol real, ar putea salva viata individului.

In aceasta situatie, insa, acesti hormoni sunt complet inutili si pot crea dezechilibre in organism.

Mai exact, creierul stimuleaza eliberarea de adrenalina, pe langa cortizol, despre care stim ca este “hormonul stresului”.

Creierul si corpul se pregatesc asadar pentru intrarea intr-o lupta serioasa. Pe termen scurt, nivelul ridicat de adrenalina estompeaza senzatia de foame, intrucat o mare parte din sangele aflat in organele interne este trimis catre musculatura corpului, care se pregateste de lupta. Insa odata ce nivelul de adrenalina scade, cortizolul declanseaza nevoia de hrana, astfel incat rezervele de energie consumate inutil sa fie inlocuite. Ajungem astfel la mecanismul care ne face sa mancam mai mult pe masura ce suntem mai stresati.

Stresul conduce la scaderea metabolismului

Metabolismul tau reprezinta o suma a mai multor  hormoni din organismul tau.

In conditiile in care toti hormonii sunt la nivelurile adecvate, cand situatia este in echilibru, organele si procesele din interiorul corpului – precum digestia si reglarea glicemiei – functioneaza in felul in care ar trebui pentru sanatatea optima.

Stresul cronic poate determina dezechilibre hormonale, iti poate da peste cap toti hormonii si, implicit, iti va incetini metabolismul.

Cum am mentionat anterior, adrenalina si cortizolul iti inunda organismul in perioadele de stres maxim si acestea pot scadea abilitatea organismului de a arde calorii, grasimi si zahararuri.

Stresul ne scade capacitatea de a ne odihni

In perioadele in care suntem stresati, somnul poate deveni nelinistit. Grijile pe care ni le facem ne tulbura somnul si ne fac sa ne trezim uneori mai obositi decat eram cand ne-am culcat.

Oboseala creste nevoia organismului de glucoza, ceea ce inseamna ca apar poftele, mai ales cele dulci, dupa o noapte nedormita. In cazul in care combatem oboseala cu o cafea cu lapte indulcita cu zahar din belsug sau poate chiar cu siropuri, aportul caloric creste si el.

Cum poti reduce riscul de ingrasare atunci cand esti stresata

Este destul de dificil sa reduci expunerea la stres. Asadar, ar trebui sa te concentrezi asupra mentinerii greutatii in perioadele solicitante.

In acest sens, vei adopta o dieta echilibrata, vei evita gustarile nesanatoase si alimentele de tip fast-food. Totodata, vei practica zilnic sport. Exercitiile fizice nu numai ca te ajuta sa arzi caloriile consumate si accelereaza metabolismul, insa totodata reduc nivelul de cortizol din organism, imbunatatindu-ti starea de spirit.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About