Poți să faci acest lucru FĂRĂ să iei pastile?
DA! Cea mai bună modalitate prin care poți face acest lucru este prin metode naturale, precum alimentația, antrenamentele și schimbarea obiceiurilor.
Dar, înainte să îți spun cum poți face acest lucru, aș vrea să îți explic puțin ce e acela metabolism și cum funcționează el.
Metabolismul este abilitatea corpului de a lua mâncare și băutură și de a o transforma în energie. În acest caz, energie nu înseamnă neapărat putere. Adică, energia pe care o iei din mâncare și băutură nu se duce toată în antrenamentele tale.
Corpul exercită energie chiar și atunci când te odihnești. Deci, chiar și atunci când stai jos și nu faci nimic, corpul arde calorii.
În cele din urmă, cu cât arzi mai multe calorii atunci când te odihnești/ nu faci nimic, cu atât este mai crescut metabolismul tău. Motiv pentru care toată lumea își dorește să îl obțină. De aceea probabil ai auzit de la unele persoane că nu pot slăbi deoarece au un metabolism lent.
Cum să îți crești metabolismul cu ajutorul mâncării
Pentru oricine își dorește să își crească metabolismul fără prea mult exercițiu: pregătește-te să mănânci puțin diferit. Când vine vorba de alimente care îți cresc metabolismul trebuie să iei în considerare efectul termic al mâncării.
Adică, de câtă energie are corpul nevoie pe lângă rata metabolică bazală (numărul minim de calorii de care ai nevoie în fiecare zi pentru a menține funcțiile de bază în starea de repaus) pentru a digera mâncarea.
Gândește-le așa: rata metabolică bazală sunt caloriile pe care le arde corpul tău atunci când te odihnești, iar efectul termic al mâncării sunt caloriile pe care le arde corpul tău după ce ai terminat de mâncat.
Cu cât un aliment are nevoie de mai multă energie pentru a fi procesat, cu atât va arde mai multă grăsime din corpul tău.
Din fericire, există multe alimente care te pot ajuta să îți crești metabolismul.
Condimentează puțin lucrurile
Dacă iubești mâncarea picantă, o să îți placă ce urmează să zic. Aceasta te ajută foarte mult la creșterea metabolismului.
Mai exact, adaugă mâncare care conține capsaicină (se găsește în principal în ardeii iuți). Acesta nu te ajută doar să arzi grăsime, dar îți poate crește temperatura corpului, care te va face să arzi și mai multe calorii.
Uite câteva exemple de ardei care conțin capsaicină:
- Ardeiul Jalapeno
- Ardeiul Cayenne
- Ardeiul “Ochi de pasăre”
Dar, dacă nu eși fan alimente iuți, poți adăuga efecte pentru a-ți răcori meniul.
Consumă destulă apă
Apa este o modalitate bună prin care poți slăbi, dar te poate ajuta aceasta să îți crești metabolismul? Răspunsul e da, dar doar temporar. De aceea e important să bei apă și să te menții hidratată pe toată durata zilei.
Nu uita de proteine
Dacă adaugi mai multe proteine în alimentația ta, vei reuși să îți crești și mai mult metabolismul. Cu toate acestea, ca și în cazul apoi, proteinele fac acest lucru pentru o durată scurtă de timp. Cosumul unei cantități moderate de proteină îți poate pune metabolismul în mișcare pentru câteva ore.
Dar, dacă mănânci mese bogate în proteină pe parcursul întregii zile, te vei asigura că metabolismul rămâne crescut.
Dacă îți este greu să consumi destulă proteină, poți lua în considerare suplimentele. Dar, înainte de a face asta, încearcă să incluzi în meniul tău:
- Pește
- Vită
- Pui
- Ouă
- Fasole
- Nuci și semințe
- Tofu
- Năut
Stimulare pe bază de plante
Ceaiurile de plante sunt perfecte dacă vrei să îți crești metabolismul. Sunt pline de vitamine și minerale care îți ajută corpul să ardă calorii, ele în sine fiind slabe caloric.
Ceaiul verde este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru creșterea metabolismului.
Ceaiul de mentă contribuie și el la buna funcționare a acestuia prin creșterea temperaturii corpului.
Dacă nu ești fan ceai, amintește-ți că poți adăuga gheață și alte arome la acesta pentru a-l face mai ușor de conusmat. Câteva afine sau felii de piersică, zmeură sau căpșuni – pot infuza gustul ceaiului subtil, dar plăcut.
Cum să îți crești metabolismul cu ajutorul antrenamentelor
După cum am discutat și mai sus, e posibil să îți crești metabolismul cu ajutorul mâncării, dar tot exercițiul fizic este cea mai bună metodă prin care poți face asta într-un timp mai scurt.
Haide să începem cu începutul, femeile tind să aibă mai multă grăsime corporală decât bărbații. Fapt care le face metabolismul mai lent.
Defapt, cu cât ai mai dezvotată musculatura, cu atât metabolismul tinde să fie mai crescut deoarece masa musculară arde calorii.
Deci da, una din cele mai bune metode prin care poți să îți crești metabolismul este să o dezvolți. Acum, nu vreau să crezi că trebuie să fii culturistă pentru a avea un metabolism crescut, dar trebuie într-adevăr să ridici greutăți.
Antrenează-te intens
Deși orice formă de mișcare te poate ajuta să îți crești metabolismul, antrenamentele cu o intensitate ridicată tind să îți ofere rezultate mai bune.
Motivul e simplu și l-am întâlnit și în cazul unor alimente: acestea îți cresc temperatura corpului și te ajută să arzi calorii mai rapid.
Dacă nu îți place prea mult să faci sport, uite o veste bună: antrenamentele cu o intensitate ridicată sunt mult mai scurte decât un antrenament obișnuit deoarece depui mai mult efort deodată, motiv mentru care salvezi timp.
Ridică greutăți
Știu, am spus deja că formarea mușchilor te poate ajuta cu metabolismul, dar știi cum?
Mușchii te ajută să arzi grăsime atunci când corpul tău se află în repaus. Ceea ce presupune să rata metabolismului bazal tinde să fie mai mare pentru persoanele cu o musculatură mai dezvoltată.
Repet, nu trebuie să te sperie acest gând, nu vei deveni nici masivă, nici mai puțin feminină decât ești acum. Ba din contră, vei descoperi că dacă îți tonifiezi puțin brațele, picioarele sau partea corpului care te interesează îți va da mai multă energie și încredere în sine.
Cum să îți crești metabolismul prin adoptarea de obiceiuri sănătoase
Terminal de “schimbare a obiceiurilor” poate suna intimidant și înțeleg asta. Nu doar că trebuie să evaluezi ceea ce faci acum, dar trebuie să și schimbi ce nu făceai bine până acum.
Secretul pentru a adopta astfel de obiceiuri în viața ta este să o faci cu pași mici.
Dormi destul și bine
Știu că poate fi greu să faci asta dacă ai un program încărcart, dar acesta este extrem de esențial dacă vrei să îți crești metabolismul.
Acceptă că este ok să mergi la culcare. Acceptă că trebuie să te odihnești. Acceptă că somnul îți ajută corpul atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Odată ce ai făcut asta, încearcă să găsești o modalitate prin care să mergi la somn la o oră adecvată. Poate te ajută dacă îți setezi ore de somn. Apoi, nu atinge niciun device cu cel puțin o oră înainte să adormi. În final, crează un mediu perfect pentru tine: perne multe, plapumă moale, sunete și lumină difuză – include tot ce îți place și te ajută să adormi.
Statul – inamicul metabolismului crescut
Cine a spus că statul este precum fumatul, nu a glumit. Defapt, acesta îți poate provoca multe probleme de sănătate.
Când corpul este mereu în repaus, rata metabolică bazală scade considerabil. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul tău arde tot mai puține calorii decât în mod normal, aflat într-o stare de relaxare continuă.
Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să te ridici. Să te miști. Este atât de simplu.
Defapt, nu e chiar așa simplu. Se întâmplă adesea să stăm ore în șir la birou lucrând, sau relaxându-ne în weekend.
Ridică-te în picioare și fă 5 minute de exerciții odată la câteva ore. Pune-ți sângele în mișcare de fiecare dată când ai ocazia.
Dar, dacă nu reușești nicicum, gândește-te să adopți următoarele metode:
- Setează-ți alarmă odară la două ore și exersează pentru câteva minute.
- Bea mai multă apă (te va face să te ridici de la birou pentru a merge la toaletă mult mai des)
Fă tot ce îți stă în putință pentru a-ți pune corpul în mișcare, chiar dacă e nevoie să îl păcălești.