Un corp sănătos nu trebuie să arate într-un fel anume. În schimb, trebuie să aibă o atitudine pozitivă.
Poți să ai cel mai invidiat corp din lume dar hey, dacă tu nu îl apreciezi, ești cu adevărat sănătoasă? Fie că o realizăm sau nu, atunci când avem o imagine negativă asupra sinelui, acest lucru ne afectează sănătatea.
Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe “bunăstare fizică, psihică și mentală.” Vezi, nu este menționat nimic de aspect.
Îmbunătățește-ți atât fericirea, cât și sănătatea, obținând o imagine pozitivă asupra sinelui prin activitățile de mai jos.
Ce mai exact este imaginea corpului?
Există patru componente pe care le putem enumera când vine vorba despre imaginea corpului:
Imaginea Corpului Percepută – cum îți VEZI corpul
Nu vreau nimic altceva pentru tine decât să vezi o femeie zâmbitoare și puternică atunci când te uiți în oglindă – o femeie care nu este atentă la imperfecțiuni, ci la cât de frumos e să fii imperfectă.
Tu… cum îți vezi corpul?
Imaginea Corpului Afectivă – cum îți SIMȚI corpul
Corpul tău e superb! Merită sentimente de recunoștință și apreciere din partea ta. Tu… cum îți simți corpul?
Imaginea Corpului Cognitivă – ce CREZI despre corpul tău
Draga mea, corpul tău este puternic, capabil și merită toată grija ta. Cu adevărat. Tu… ce crezi despre corpul tău?
Imaginea Corpului Comportamentală – cum te COMPORȚI în raport cu imaginea de sine
Îi oferi corpului alimente sănătoase, exercițiu fizic constant și somn de calitate?
O imagine pozitivă de sine
După cum am discutat mai sus, imaginea pozitivă asupra corpului vine de la felul în care te percepi. O imagine pozitivă rezultă în stimă de sine, atitudine pozitivă și stabilitate emoțională.
Stima de sine este rezultatul a cum te simți și te valorifici pe întreg. Ești conștientă de valoarea pe care o ai?
Atitudinea pozitivă nu înseamnă optimism forțat. Mai degrabă este vorba despre a lua în considerare tot ce te limitează, dar și ce te face mai puternică. Nu suntem perfecte, iar asta e perfect ok! Primești atât de multă putere în momentul în care îți accepți slăbiciunile.
Stabilitatea emoțională înseamnă să ne putem baza pe gândurile și sentimentele noastre, în ciuda criticii și negativității din exterior.
Te încurajez să iei control asupra vieții tale. O Glutes Lady este o femeie care ia acțiune, reușește să ducă o treabă până la capăt, nu face compromisuri și își pune în lumină integritatea, încrederea, valoarea și nu se schimbă pentru nimeni, ci pur și simplu încearcă să fie cea mai bună versiune a ei.
Activități pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți imaginea de sine
Practică compasiunea de sine
Te cunosc. Ești încrezătoare, iubitoare și răbdătoare și ai face orice pentru persoanele pe care le iubești… mai puțin pentru tine.
Noile studii arată că dacă practici compasiune față de sine la fel de mult cum o faci pentru alte persoane – acest lucru poate duce la acceptarea propriului corp și formarea unei imagini de sine care nu ține de presiunea negativă pe care o impune societatea asupra ta.
1. Privește-te ca pe o persoană completă și împlinită. Când te uiți în oglindă sau în pozele pe care ți le fac alte persoane, îți concentrezi atenția pe anumite părți ale corpului? Ce ar fi dacă de acum, te-ai privi ca pe un întreg?
2. Notează ceea ce simți într-un carnețel, exprimă-ți durerea pe care o simți în legătură cu imaginea de sine. Apoi răspunde-ți cu blândețe, înțelegând că imperfecțiunile sunt o parte din experiența umană.
Practică mindfulness
Dacă practicăm mindfulness în mod regulat putem să ne creștem sentimentele de pace și mulțumire în timp ce ne formăm o imagine de sine mai pozitivă.
3. Respiră controlat, în special dacă ai de aface cu emoții puternice.
4. Ține cont de simțurile tale. Cât de multe sunete, mirosuri și priveliști îți scapă? Corpul și mintea ta sunt gata să absoarbă fiecare aspect al vieții, dacă îi oferi ocazia.
5. Conștientizează că gândurile și sentimentele nu te definesc. Acestea vin și pleacă. Lasă experiențele negative să te formeze, fără să te copleșească.
Practică recunoștință
Spune-mi… Îți sună cunoscut? “Nu sunt destul de slabă, de bronzată, de în formă…” Iar lista poate să continue. Și se reduce la o singură frază: “Nu sunt de ajuns.”
Uită toate aceste convingeri și începe să fii recunoscătoare pentru toate lucrurile bune pe care ți le oferă corpul minunat în care trăiești.
Recunoștința îți transformă corpul în mai mult decât “de ajuns.”
6. Scrie o listă cu cele mai importante aspecte care îți plac la tine – poate fi ceva extrem de simplu cum ar fi inima care bate și te ține în viață sau ochii care îți permit să vezi. Ține-o aproape de tine. Revin-o la ea din când în când. Adaugă aspecte noi. Observă cum îți crește pozitivitatea.
7. Scrie o scrisoare către o parte din corp pe care o iubești mai puțin decât pe restul. Fii deschisă și înțelegătoare. Transmite-i ce te supără, apoi scrie de ce ești recunoscătoare că există.
Ieși în natură
Studiile arată că dacă ieși în natură sau chiar dacă apreciezi natura în poze sau într-un documentar, îți vei îmbunătăți imaginea de sine.
8. Plantează un copac/ o plantă. Simte razele soarelui și conectează-te cu pământul pe care îl atingi.
9. Petrece-ți un weekend în natură, fără Internet. Ia o pauză de la presiunea impusă de rețelele de socializare.
10. Mergi într-o drumeție. Ia un prieten cu tine și faceți mișcare împreună.
În concluzie
Draga mea, te rog să găsești bucurie în toate aspectele care țin de corpul tău. Iubește fiecare pată, aluniță sau umflătură. Bucură-te de existența lui, de senzațiile pe care le simți în el, de abilitățile lui și nu mai ține cont de normele impuse de societate. Corpul care acum îți e casă a fost construit ca tu să vezi, miroși, guști, auzi, te miști, gândești și să iubești… SĂ TE IUBEȘTI!