“Cum să slăbesc 10 kilograme?” e întrebarea pe care o primesc adesea de la clientele mele. Femeile vor să slăbească din multe motive, însă multe cad în capcana dietelor care promit rezultate rapide.
Am numit acest articol “Dietă de slăbit 10 kilograme” pentru că am vrut să văd câte dintre voi citesc aceste rânduri în speranța că vor reuși să slăbească printr-o dietă și nu printr-un stil de viață sănătos.
Sunt aici să îți spun de ce acest lucru nu este sustenabil și cum poți cu adevărat să slăbești 10 kilograme, pe care să nici nu le mai pui înapoi.
La fel ca multe alte aspecte din viața noastră, slăbitul sigur, sustenabil e mai mult despre călătorie și mai puțin despre numărul pe care îl vezi pe cântar într-un timp cât mai scurt.
Dacă vrei să slăbești, fără să îți faci rău organismului, fără să te înfometezi, să apelezi la picături de slăbit sau alte nebunii, citești mai departe.
- Schimbă-ți obiceiurile și implementează un stil de viață nou
Atunci când încerci să slăbești, scoate cuvântul “dietă” din vocabularul tău. Dietele sunt de cele mai multe ori neplăcute și asociate cu senzația de foame în care te gândești mereu la mâncare pe care nu ai voie să o mănânci – exact ce nu vrei să se întâmple atunci când încerci să slăbești.
În schimb, gândește-te la slăbit ca la o modalitate de a deveni mai sănătoasă și de a avea grijă de corpul tău mai bine.
Slăbitul nu e un proces ușor pentru că nu ai control asupra numărului pe care îl vezi pe cântar, dar partea bună e că ai control asupra a ce mănânci, cât sport faci, precum și asupra altor factori precum stresul zilnic sau somnul.
Setează-ți obiective specifice, măsurabile, realiste, relevante în timp și oferă-ți recompense de fiecare dată când le atingi, până când acestea îți intră de tot în obișnuință.
2. Pune-ți mereu atenția pe următorul pas
În loc să spui – “Cum să slăbesc 10 kilograme?” – și să te simți copleșită de numărul mare de kilograme pe care trebuie să le dai jos, gândește-te cum poți să faci să slăbești un kilogram sau două luna aceasta.
Sună mult mai realizabil, nu?
Setează-ți targhete realizabile, care nu țin în totalitate de numărul de kilograme, ci mai degrabă de cm sau cum te simți în timp ce porți o pereche de blugi care mai demult te strângeau.
3. Redu consumul de carbohidrați procesați și de dulciuri
Mâncarea e cel mai important aspect atunci când încerci să slăbești, iar kilogramele vor scădea fără să îți dai seama când reușești să creezi un echilibru în alimentația ta.
Unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face când încerci să slăbești (și nu numai) este să reduci cantitatea de zahăr și alimente cu calorii goale (panificații, prăjituri, etc.) care nu îți oferă vitamine, nu te satură și îți creează mereu dorință de mai mult și mai mult.
4. Consumă multe fructe și legume
Acestea sprijină procesul de slăbit deoarece sunt bogate în fibre și apă – care îți umplu stomacul, drept urmare te vei simți satisfăcută după fiecare masă.
Începe-ți ziua cu un smoothie verde, mănâncă salată la fiecare masă principală, înlocuiește deserturile cu fructe, încorporează legume în orice gătești – acestea sunt doar câteva din modalitățile prin care poți să mănânci mai mult, cu mai puține calorii.
5. Crește cantitatea de proteine consumată
Simplu și la obiect – orice sportivă are nevoie de proteine – acestea îți reduc apetitul și te ajută să nu pierzi din masa musculară, odată cu grăsimea.
Asigură-te că incluzi o sursă de proteine de calitate la fiecare masă.
6. Bea multă apă!
Dacă ești iubitoare de dulce, acest sfat e pentru tine. Apa taie pofta de dulce și în general de mâncare.
Adesea, clientele mele sunt surprinse de felul în care se simt atunci când încep să consume mai multă apă – hidratarea e extrem de importantă, indiferent că vrei să slăbești, să te menții, sau să pui masă musculară.
7. Nu sări peste micul dejun
Tu, da, tu cea care citești aceste rânduri și te gândești că nu ai fost niciodată o iubitoare de mic dejun sau că nu ești obișnuită, nu ți se face foame până la prânz… nu mai face asta.
Dacă vrei să slăbești, nu e indicat să sari peste micul dejun. Motivul e simplu: vei mânca mult mai mult și cu o poftă mult mai mare la prânz și la cină, deoarece ți-ai privat corpul de caloriile și energia oferită de mâncarea de la micul dejun.
Știu că nu e ușor, mai ales dacă ai fost obișnuită să nu mănânci micul dejun timp de luni sau poate chiar ani de zile, dar începe încet – mănâncă un fruct, o gustare, un bol mic cu ovăz sau granola și crește în timp cantitatea consumată, astfel încât în timp să ajungi să mănânci un mic-dejun complet.
8. Mișcă-ți corpul mai mult
Crește activitățile zilnice care te determină să îți folosești corpul mai mult. Începe simplu – cară-ți cumpărăturile în loc să le plimbi cu coșul, parchează mai departe decât deobicei, urcă pe scări și evită liftul, plimbă-te zilnic.
Dacă lucrezi de la birou, pune-ți un timer din oră în oră care să îți amintească să te ridici în picioare și să te întinzi – poți face chiar 10 genuflexiuni – asta înseamnă în jur de 100 genuflexiuni pe zi – doar în timpul în care ești la lucru.
9. Antrenează-te cu greutăți
Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea. Cum îți crești musculatura? Cu greutăți!
Cu cât îți crești masa musculară, cu atât îți crește și rata metabolică bazală – cantitatea de calorii pe care trebuie să le consumi într-o zi, drept urmare, vei putea mânca mai mult.
Deși atunci când vorbim de slăbit, se pune accent pe exercițiile cardio, antrenamentele cu greutăți sunt cheia pentru a da jos kilogramele nedorite și pentru a te menține la greutatea dorită.
10. Nu exagera!
Dacă îți tai caloriile drastic sau te antrenezi 24/7 te vei sabota. Majoritatea persoanelor cred că slăbitul presupune o schimbare a obiceiurilor peste noapte, însă nu e așa.
Uite unde greșesc majoritatea: când observă că nu au slăbit cât au vrut ele, majoritatea persoanelor vor dubla măsurile pe care le-au luat deja. De exemplu, aleargă mai mult, dublează timpul petrecut la sală, scad cantitatea de mâncare consumată, etc.
Asta va duce corpul la epuizare în câteva zile/săptămâni, iar persoanele respective vor avea nevoie de câteva zile de refacere – moment în care apare stagnarea sau chiar renunțarea. Decât să faci de toate peste noapte, mai bine concentrează-te să fii consistentă.
Puțin câte puțin – așa vei reuși să slăbești!
11. Vorbește despre parcursul tău
Uneori slăbitul poate fi un proces destul de singuratic, din moment ce trebuie să faci asta pe cont propriu, însă lucrurile nu trebuie să fie așa.
În realitate, dacă începi procesul de slăbit cu un prieten/ o cunoștință care vrea să slăbească deodată cu tine îți va fi mult mai ușor să faci față întregului proces deoarece vei primi susținere și motivație atunci când ai nevoie de ele.
Chiar și în cazul în care nu ai un prieten cu care să faci asta împreună, vorbește cu oamenii din jurul tău despre noul tău stil de viață și celebrează cu ei fiecare reușită în parte.
12. Odihnește-te!
Majoritatea dintre noi nu putem controla ora la care ne trezim, însă cu toții putem controla ora la care ne punem la somn.
Asigură-te că dormi 7-9 ore în fiecare seară dacă vrei să accelerezi procesul de slăbit – să nu mai ai pofte și mâncat necontrolat, pe bază emoțională.
De asemenea, când vine vorba de somn, îmi încurajez clientele să aplice regula 3-2-1. Nu mai lucra cu 3 ore înainte de somn, nu mai mânca cu 2 ore înainte de somn și nu mai folosi niciun fel de stimul digital cu o oră înainte de somn pentru a-ți îmbunătăți somnul adânc (REM).
13. Nu apela la picături de slăbit sau alte pilule magice
Având în vedere că nu putem să avem o alimentație din care să ne luăm 100% toți macronutrienții, vitaminele și mineralele, de multe ori apelăm la suplimente alimentare.
Atenție! Suplimentele nu înlocuiesc mesele principale, ci doar adaugă un plus de nutrienți organismului.
Probabil ai auzit de Minodora care a slăbit 40 de kilograme cu ajutorul unor picături de slăbit.
Hai să analizăm împreuna situația.
Minodora a realizat o intervenție chirurgicală de micire a stomacului. Odată cu realizarea acestei proceduri, pacientul/a are de urmat un regim alimentar diferit.
Pe lânga asta, stomacul după o astfel de operație nu poate reține mai mult de 120-180 g. Din 2-3 linguri pacientul/a simte senzația de sațietate.
Durează aprox. 6-9 luni până când stomacul se stabilizează și se poate reveni la cantitatea normală de hrană.
Deci chiar dacă Minodora nu recunoaște, ea a slăbit în proporție de 90% datorită operației și NU a picăturilor de slăbit.
Picăturile de slăbit sunt 100% naturale, cu ingrediente naturale, care nu au efecte adverse, pot să te ajute în lupta cu senzația de foame/poftă, însă ele rezolvă efectul și nu cauza problemei.
Deci atâta vreme cât le vei lua, e posibil să vezi îmbunătățiri, dar după ce vei întrerupe administrarea lor, vei vedea că vei avea din nou senzație de foame/pofta necontrolată.
Concluzie
Cum să slăbești 10 kilograme sau chiar mai mult? Prin echilibru și nimic altceva – mâncare sănătoasă, proteică, bogată în legume și fructe, prin sport și mișcare zilnică, prin hidratare, somn calitativ și o minte sănătoasă.
Aceasta este singura modalitate prin care vei reuși să dai jos kilogramele nedorite într-un mod sănătos și sustenabil, așa că uită de dieta de slăbit 10 kilograme pentru care ai dat click pe acest articol inițial și pune-te la treabă!