fbpx

Dacă nu ești o persoană matinală, te rog să citești acest articol cu mintea deschisă. Poate ți se pare imposibil să te bucuri efectiv de un antrenament la începutul zilei, dar un antrenament de dimineață oferă multe beneficii, atât pentru sănătatea ta, cât și pentru programul tău zilnic, pe care nu le poți oferi să le faci în alte ore ale zilei.

Da, vei fi disciplinat să te trezești devreme. Și da, trebuie să te concentrezi pe obținerea unui antrenament eficient. Durează puțin timp și practică înainte ca exercițiile fizice de dimineață să devină un obicei.

Cine se trezește de dimineață are energie toată ziua!

Uite care sunt beneficiile antrenamentelor de dimineață

  1. Îți îmbunătățesc metabolismul

Consumul excesiv de oxigen după exercițiu (BPOC) este un cuvânt zgomotos în industria fitnessului. Practic, înseamnă că vei arde mai multe calorii după antrenament, chiar și atunci când stai la un birou sau la volan.

Acest lucru funcționează perfect cu o rutină de exerciții matinale. Ridică-te, antrenează-te, pune-ți metabolismul în mișcare și începe să mănânci. Ce crezi că se întâmplă când mănânci după exercițiu? Yup, îți refaci corpul.

  1. Te ajută să fii consecvent

Antrenamentele dimineața te asigură că nu vei fi întrerupt de niciun alt element zilnice care poate părea mai apăsător. De exemplu, dacă vrei să te antrenezi seara, poate ajungi târziu de la serviciu și nu vei mai avea energie.

Dar, dimineața, nu există nimic care să te distragă din a-ți duce antrenamentul la capăt. Exercițiul va fi prima ta prioritate și te vei putea ocupa de ea.

  1. Îti îmbunătățesc energia fizică și mentală

S-a demonstrat că exercițiile de dimineață îmbunătățesc concentrarea și abilitățile mentale pe tot parcursul zilei. Nu numai că te vei simți treaz și vei avea mai multă energie după antrenament, dar mintea ta va fi gata să își asume orice sarcini pe care le-ai aliniat în acea zi.

Unele cercetări au măsurat eficiența exercițiului fizic pentru a „trezi” mintea, iar rezultatele arată că face o treabă mai bună decât cafeaua!

O rutină de exerciții de dimineață te va ajuta să dormi mai bine

Trezitul devreme pentru a face exerciții fizice te va ajuta să dormi mai bine. Corpul tău se va bucura de un sentiment sănătos de oboseală la sfârșitul zilei și va fi gata de somn.

Un studiu recent în care participanții au făcut exerciții la ora 7 dimineața, la ora 13:00  și la ora 19:00, 3 zile pe săptămână, cei care au dormit cel mai profund și mai lung au fost cei care făceau sesiunile de antrenament la 7 dimineața.

Exercițiile de dimineață nu numai că îmbunătățesc durata somnului de care te vei bucura, dar și calitatea somnului prin promovarea ciclurilor de somn mai profunde.

Exercițiile de seară pot avea efectul opus. Exercițiul fizic este o formă de stres, iar corpul tău reacționează la stres, eliberând hormoni, inclusiv adrenalină. Ai face o injecție de adrenalină și apoi să aștepți să adormi imediat după aceea? Nu prea cred.

Pune-ți alarma să sune cu 10 minute mai rapid în fiecase săptămână, până când ajungi la ora ideală.

Dar urăsc să mă antrenez de dimineață!

Avantajele antrenamentelor de dimineață sunt destul de evidente, dar nu o să ți se pară ușor să devii o persoană matinală, dacă, ei bine, urăști să te trezești dimineața. Dacă este extraordinar de greu să te dai jos din pat pentru a-ți face antrenamentul de dimineață, atunci încearcă să stabilești câteva „reguli” care să îți ofere mai multe șanse de a reuși:

Regula #1: Pune-ți alarma departe

Dacă te trezești greu dimineața, setează o alarmă puternică și las-o în cealaltă parte a camerei. Un sunet blând de la un telefon mobil de lângă pat nu te va ajuta. Forțează-te să te ridici.

Regula #2: Planifică-ți antrenamentul

Dacă te vei ridica și vei face un antrenament pe care îl urăști, nu te poți aștepta ca această rutină de dimineață să dureze atât de mult. Asigură-te că antrenamentul tău de dimineață este ce aștepți cu nerăbdare. Setează-ți playlist-ul sau emisiunea preferată și dă-i drumul!

Regula #4: Nu uita de încălzire

Asigură-te că vei petrece cel puțin 5 sau 10 minute încălzindu-te cu mișcări ușoare înainte de a lucra cu intensitate.

Regula #5: Nu trebuie să dureze mai mult de 30-40 min

Cine are 2 ore pentru un antrenament de dimineață? Nu prea multe persoane, dar aproape toată lumea poate găsi între 30 și 40 de minute pentru un antrenament, astfel încât să ai destul timp pentru a face duș, a lua micul dejun și a ajunge la job la timp.

Punctul final: Ce mâncăm dacă ne antrenam dimineața?

O plângere obișnuită cu privire la exercițiile fizice de dimineață este lipsa de claritate în ceea ce privește alimentația. Mâncăm înainte de antrenament? Mâncăm după? Ce să mâncăm?

Mănâncă puțin înainte de antrenament

Înainte de antrenament, mănâncă o cantitate mică de alimente bogate în carbohidrați, cu proteine moderate și conținut scăzut de grăsimi. Un măr, jumătate de banană sau chiar un iaurt, ar trebui să fie suficient.

Hidratează-te

Corpul tău este deshidratat după ce dormi toată noaptea. Bea 1 pahar de apă înainte de a începe antrenamentul. Băuturile sportive sunt necesare numai dacă antrenamentul tău durează mult sau este foarte intens (adică 2 ore +), ceea ce am stabilit deja că nu este obiectivul pentru majoritatea antrenamentelor de dimineață.

Acum poți sărbători

Mănâncă imediat după antrenament pentru a-ți alimenta corpul și a te pregăti pentru întreaga zi.

Multe persoane se plâng de pofta de mâncare până la jumătatea dimineții. Dacă micul dejun post-antrenament nu te satisface, nu mănânci alimentele potrivite. O masă potrivită de după antrenament furnizează cantități abundente de calorii, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi 2 ouă fierte, jumătate de avocado, 2 felii de pâine și spanac.

Poți încerca chiar un smoothie, un shake proteic sau un bol de fulgi de ovăz cu o linguriță de unt de arahide și afine. Să ai poftă!

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About